keskiviikko 24. syyskuuta 2014

Päiväntasaajan yli

Siirryimme eteläiselle pallonpuoliskolle syyspäivän tasauksen aikaan eli juuri silloin, kun Aurinko on suoraan päiväntasaajan yläpuolella. Tästä eteenpäin eteläinen pallonpuolisko on kallistuneena aurinkoon päin eli aurinko ikäänkuin siirtyy etelään, ja alkaa etelän kevät. Kesä on huipussaan talvipäivän seisauksen aikaan joulukuussa.

Tarkkaan ottaen myöhästyimme syyspäiväivän tasauksesta tunnilla, kello oli jo yksi yöllä ja aurinko porotteli toisella puolella palloa. Meidän yllämme oli vain tähdet. Ylitystä juhlistettiin ottamalla plotterista valokuvia - tai Hanski otti, minä nukuin. Tämä oli meille kolmas päiväntasaajan ylitys, joten Neptunuskin jätti rauhaan. Ja hyvä niin, sillä vene kulkee reippaasti kallellaan 20 solmun kaakkoispasaatissa. Mitään ylimääräisiä aktiviteetteja ei tarvita. Päiväntasaajan saavuttaminen tuntui kuitenkin etappipisteeltä, vaikka se on veteen piirretty viiva. Pasaatituulet alkoivat samana päivänä latitudilla 2 N.

Kuutta solmua päiväntasaajan yli kello 01.08 UTC.
 Purjehdusoppaiden mukaan (mm. Atlantic Crossing Guide) päiväntasaaja pitäisi tällä legillä pyrkiä ylittämään 25 pituuspiirillä tai idempänä, jotta SE-tuuliin saisi loivemman kulman. Edellämme menevälle ruotsalaiselle suositeltiin jopa 20 pituusastetta. Vuosi sitten Marisol meni yli 30 pituuspiirillä. Pohdimme strategiaa: kuinka pitkälle itään kannattaa ottaa ennakkoa? Onko järkeä venyttää matkan pituutta saadakseen muutaman asteen helpomman kryssikulman? Pasaatit puhaltavat ajoittain lähes idästä, jolloin itä-taktiikka olisi turha.
No, me pidimme Kap Verdeltä niin itäistä kurssia kuin pystyimme ilman, että se oli epämukavaa. Päädyimme sattumalta - tai tuulten vuoksi - 25 pituuspiirille. Ylitimme päiväntasaajan 25 astetta 21 minuuttia W.

Matkaa Kap Verdeltä päiväntasaajalle kertyi 1210 mpk ja aikaa kului lähes 10 vuorokautta (9 vrk 16 h). Hidasta menoa. Nyt vauhti on keskimäärin 7 solmua ja etenemme suoraan kohti Rioa. Reitti vie lähelle rannikkoa, ja jossain vaiheessa kannattaa ehkä suunnata suoraan rannikolle ja lähteä siellä vallitsevien pohjoistuulten mukana etelään.

Muistakaa sijaintikartta ja päivittäiset kuulumiset! http://www2.winlink.org:8081/maps/positionreports.aspx?callsign=oh2gah

1 kommentti:

  1. Hei
    Hyvää matkaa kohti Brasilian rannikkoa. Suomessa on ollut muutaman päivän viileä, mutta nyt lämpenee. Lähdemme huomenna lauantaina Kroatiiaan purjehtimaan viikoksi. Olemme suunnitelleet joka 20 mailin päivämatkoja ja yöt sitten kylärannassa hyvästä ravintolaruuasta nauttien. Hiukan erilaista kuin siellä. Nostamme Lötjösten kanssa teille maljan kunhan pääsemme sinne. Rami

    VastaaPoista