torstai 4. syyskuuta 2014

Huomenna Kap Verdellä

Leppoisa meno jatkui neljä päivää, eilen illalla alkoi tuulla (20-25 kn). Aallokko on ollut tähän saakka yllättävän matalaa, välillä tuntui kuin olisi ankkurissa eikä avomerellä ollenkaan. Virsarilla (iso, genua ja fokka tukemassa) ollaan tultu koko matka yhtä spinnupäivää lukuun ottamatta. Nyt on isossa kakkosreivi.
Oleminen on kevyessä kelissä helppoa, mutta vuorokausimatkat jäivät vaatimattomiksi: 136, 129, 123, 134 mpk. Tänään tultiinkin sitten 155 mpk. Jäljellä nyt, torstai-iltana, 130 mpk, joten huomenna perjantaina ollaan Mindelossa Sao Vincentin saarella.
Olisi tätä leppoisaa menoa voinut jatkaa, nyt kun kerran on tottunut merielämään. Eilen jo alkoi stressi rantautumisesta: ehditäänkö satamaan valoisaan aikaan, onko Sao Vincent kanavan vuorovesivirta vastaan, mennäänkö ankkuriin vai marinaan, onko nettiä, missä pyykit saa pestyä....?? Elämä merellä on yksinkertaista ja mukavaa, niin kauan kuin vene toimii ja keli on hyvä. Sen kun syö, nukkuu, katselee horisonttiin, lukee, kirjoittelee ja tekee välillä purjemanöövereja.

Yövahdit vakiintuivat: iltanokostensa jälkeen Hanski valvoi klo 22-02, minä 02-06, jonka jälkeen menin aamutirsoille. Kello 9 heräsin yleensä kahvin tuoksuun. Akkuja ladataan generaattorilla aamulla ja samalla keitetään kahvi keittimellä. Tänään oli erikoisaamiainen: paahtoleipää! Siis paahdettuna, sillä paahdin toimii genun käydessä - ei ole ennen tullut mieleen.

Kevyen kelin etuja - ja generaattorin!

Kello kuusi aamulla (UTC +1h) on vielä pimeää eikä vahdinvaihdossa sytytetä sisälle kuin himmeä taustavalo. Hanski oli noussut salongin punkasta ja minä valmistauduin kolmen tunnin aamu-unilleni. Vessakäynti, hampaiden pesu, rillit hyllylle. Katse osui punkkaan: jokin liikkui lakanan päällä. Jokin musta ja kapea, kuin jättikokoinen iilimato. Aivoni yrittivät keksiä järkevää selitystä: musta taskulamppu? Mutta tuo kiemurteli ja oli siis elävä! Käärme? Liian lyhyt. En saanut sanaa suustani, mutta pystyin sentään toimimaan ja väänsin kirkkaan kattolampun palamaan. Lentokala! Parikymmensenttinen kala näytti hämärässä mustalta. Se oli lentänyt suoraan raollaan olevasta kattoluukusta punkkaan. Olipa ajoitus! Voin vain kuvitella shokkia, kun kala olisi kopsahtanut nukkuvan naamaan. Hanski vei eksyneen lentelijän mereen. Lakana haisi voimakkaasti kalalle ja meni vaihtoon. Jatkossa ikkunat pidettiin yöllä pienellä rakosella. Tänä aamuna Hanski keräsi kannelta kymmenkunta ison silakan kokoista kalaa ja saman verran pieniä.


Olemme saaneet palautetta positiokartasta: toisilla se toimii, toisilla ei, ilmeisesti selaimesta tai koneesta riippuen. Palvelu on ulkopuolisen tarjoama, joten en pysty tekemään asialle mitään. Positio annetaan asteina ja desimaaliminuutteina (2 desim.). Kartalla se näkyy desimaaliasteina, mikä saattaa aiheuttaa pienen virheen sijaintiin. Saatamme siis huomenna olla merkittynä kuivalle maalle, kuten Gran Kanariallakin (ainakin oman selaimen kartta näytti niin). Siitä huolimatta kölin alla on vettä - toivottavasti.

3 kommenttia:

 1. Mindelon satamassa on netti (100mb) sis. satamamaksuun, mutta aika hidas oli meillä, mutta silloin oli ryysistä. Sai ostaa myös lisää, mutta säätsekkaukseen ja muuhun pieneen tuokin riitti. Toisaalta kyliltä löytyi myös pari avointa nettiä: eka ihan sataman vieressä reilut 100m laiturin päästä oikealle. Siinä aukiolla se toimi ihan ok. Toinen oli sivukadulla, taisi olla 2. katu rannan suuntaan ja vähän laiturin kohdalta vasemmalle. Voisi ehkä toimia vahvistimella ankkurista, jos on lähellä rantaa.

  Meillä lentokalat törmäili yllä vain naisistoon, mutta huutokin oli melkoinen...:)

  VastaaPoista
 2. Me saimme 250MB - ilmeisesti kausiale tämäkin. Venepaikasta 35% ale eikä depositiota korteista. Vettä 100 litraa (arvo 2 euroa!).
  Marinan netti on nopea, mutta vaikea arvioida kauanko 250 MB kestää. Avoimia wlaneja ei löydy meidän antennilla. Tyydytään tähän, se on hyvä.

  VastaaPoista
 3. Lisäys edelliseen: 250 MB loppui vuorokaudessa! Hanski puhui Skypessä (huono yhteys), tietokone päivitti varmaan virusturvaa ja ehkä windowsiakin, muuten tavanomaista käyttöä (ei ladattu leffoja). Käytiin t+ nimisessä puhelinkaupassa marinan vieressä ostamassa simit sekä iPadiin että tietokoneeseen (mokkulan kera). Toisessa on 6000 MB, toisessa muistaakseni 3000 MB, voimassa kuukauden, yhteensä 25 euroa. Pelittää hyvin, myös veneen sisällä. Marinan hinnat kalliita, tuo 250 MB maksaisi 8 euroa.

  VastaaPoista