keskiviikko 6. elokuuta 2014

Kuplia plotterin näytössä

Plotterin (Simrad NX45) näyttöön on kesän aikana ilmestynyt ilmakuplia. Kummassakin ylänurkassa on noin sentin mittainen alue. Soitto Maritimiin: syy on liimauksen pettäminen, mitä tapahtuu varsinkin kuumuudessa. Plotterimme on tuskin ollut yli 30 asteessa, sillä Kanarian kesä on ollut tavanomaista viileämpi. Lisäksi plotteri on veneen sisällä, jossa on ollut tuuletus koko kesän.

Tällä hetkellä kuplat eivät vaivaa, mutta mitä jos/kun näyttö menee rikki kokonaan? Se kuulemma voi tapahtua puolen vuoden tai vuoden kuluttua.... Vastahan olemme menossa tropiikin helteisiin. Meillä on varakartat ja toinen GPS, mutta tutka ja AIS putoavat pois pelistä, kun näyttö hajoaa. Kaiku, loki ja tuulitiedot toimivat (ehkä) omilla ulkonäytöillään, samoin GPS:n paikannus.

Olemme ennenkin kirjoittaneet siitä, miten kaiken yhdistäminen yhteen näyttöön on kehitystä taaksepäin. Silloin moitimme vain tutkan käyttöhankaluutta, nyt on kyseessä turvallisuusriski. Miten näitä laitteita oikein valmistetaan, jos liimaus alkaa pettää muutaman vuoden käytön jälkeen? Ja tämäkin laite on tarkoitettu ulos, sateeseen ja paahtavaan aurinkoon, suolaisten aaltojen huuhdeltavaksi.

Vaihtoehdot ovat vähissä. Simradin plotteri on ostettu nelisen vuotta sitten, eikä takuu ole voimassa. Vastaavaa on vaikea saada tilalle edes rahalla, mallit kun muuttuvat nopeasti - mikä on ihan älytöntä käyttäjän kannalta. Uusi plotterimalli vaatisi muiden laitteiden päivittämistä ja kaikkien ulkomittareiden ja niiden antureiden uusimista, vanhat eivät toimi uudenmallisen plotterin kanssa. Tutka-antenni toimisi uudenmallisen plotterin kanssa, mutta pitäisi ostaa uusi vastaanotin. Uskomaton ketju haaskausta.

Olisi mielenkiintoista tietää, onko muilla ollut kuplaongelmia näytön kanssa?

Kummassakin yläkulmassa on ilmakuplia. Liimaus on pettänyt.

3 kommenttia:

 1. Plotterin näyttö on kerran kajahtanut ja sen takia meillä on ollut aina varanäyttö. Surffailin vähän netissä ja löytti ainakin tällainen firma jolla olisi käyttämätön Simrad NX45. http://salestores.com/simradaa0100.html#.U-JAuD_q4rw
  Terveisin Panu K, s/y Panthera Vaasa

  VastaaPoista
 2. Tässä toinen
  http://www.maritimusboote.de/epages/289397.sf/en_GB/?
  Panu K

  VastaaPoista
 3. Moi Panu! Kiitos tiedoista. Täytyy harkita - tarkkaan :-)
  Auli & Hanski

  VastaaPoista