maanantai 12. lokakuuta 2015

Merkkipäivä


Lokakuun 12. päivänä vuonna 1492 espanjalainen merimies Rodrigo de Triana näki maata. Hän oli purjehtinut kaksi kuukautta La Pintalla Kristoffer Kolumbuksen miehistössä. Espanjalaiset olivat päätyneet Atlantin yli Bahamalle. Päivä on nimetty Kolumbuksen päiväksi.

Etelä-Amerikassa Kolumbuksen päivänä nostetaan esiin kuitenkin alkuperäiskansat ja suvaitsevaisuus. Lokakuun 12:tta kutsutaan siten Rodun päiväksi (Día de la Raza) tai Monikulttuurisuuden kunnioituksen päiväksi (Día del Respeto a la Diversidad Cultural) maasta riippuen.

Ushuaiassa puolestaan vietetään Ushuaia-päivää. Vuonna 1884, lokakuun 12:na, Argentiinan kansallislippu nousi täällä ensimmäisen kerran salkoon prefecturan perustamisen merkiksi. Argentiinalaiset olivat saapuneet lahdelle neljän laivan ja 200 miehen voimin. He olivat saaneet määräyksen perustaa Tulimaahan prefecturan alaosasto sekä rakentaa majakka ja vankila.
He eivät olleet ensimmäiset valkoihoiset, vaan englantilaiset olivat monen yrityksen jälkeen onnistuneet perustamaan Ushuaiaan kirkon lähetysaseman vuonna 1869. Argentiinalaisten sotilaiden saapuessa kylässä oli 330 asukasta ja kahdeksan korttelia pieniä taloja.

Englantilaiset säilyttivät yamana-intiaanien lahdelle antaman nimen, Alacushuaia, joka muuttui muotoon Ushuaia. Se tarkoittaa "lahti, joka on suljettu lännessä". Yamanat olivat asuneet Ushuaiassa ja Tulimaan rannoilla 7 000 vuotta.

Nykyään Ushuaiassa on 57 000 asukasta. Yamana-intiaaneja on elossa yksi.


Lähde: Yamana-museo Ushuaia.

1 kommentti:

  1. Hei. Teillä kesä tulee ja meillä talvi lähenee. Olemme jatkaneet Porkkalan mökkiprojektia. Nyt ruopattiin rantaa ja kone nosti mutaa rantaan tehdyn vallin taakse tavoitteena nostaa rannan korkeutta ja saada ranta-alueesta kuiva. Hienosti meni ruoppaus, mutta loppuvaiheessa läjitetty muta painoi koko vallin 6 m takain merelle päin. Tuli aika hirveännäköinen lopputulos. Täytynee kuivatella mutaa ja jatkaa projektia sitten ensi syksynä. Kaikilla on vastoinkäymisiä, mutta ne on tehty voitettavaksi. Toivottavasti saadaan sitten vuoden päästä ranta kuntoon. Nyt tosin vesialue on syvä ja saadaan siihen laituri ja poiju. Mukavaa kevättä sinne.

    VastaaPoista