Tiistaina tuuli parhaimmillaan 20 m/s eikä maihin päässyt. Ankkuri piti hiekkapohjassa hyvin, kun ei ollut aallokkoa nykimässä sitä irti - aallokkohan ankkurin helpommin irrottaa kuin tuuli. Päivä oli siis mitä parhain työntekoon. Minä kirjoitin, Hanski kävi läpi köysiä. Kohta olemme alueella, missä ankkurin lisäksi tarvitaan kiinnitysköysi tai pari maihin.
Köysistä meinasi tulla "mitä minä sanoin" -tilanne. Olimme katsoneet köyttä jo Brasilian Rio Grandessa, jonka ammattikalastajia palvelevista kaupoista löytyi oikeanlaista. Oppaiden mukaan Chilen kanavilla paras on kevyt, kelluva ja kulutusta kestävä polypropeeniköysi. Kun joku on tarjolla, siihen pitää tarttua heti, muistutin Hanskia. Lisäksi Brasiliassa pystyi maksamaan kortilla, Argentiinassa käytettäisiin käteistä. Hanski halusi jättää ostamisen Mar de Plataan, josta suurin osa purjehtijoista hankkii köytensä. "Ja mihin se stuuvattaisiin?", oli Kapun vasta-argumentti. 220 metriä 18 mm:n köyttä on painava ja kookas pakkaus. "Mutta jos me ei edes mennä Mar de Plataan", sanoin aavistamatta, miten oikeaan osuin. Köysi jäi Rio Grandeen ja me purjehdimme Mar de Platan ohi.
Madrynissä Hanski kaivoi takaluukusta 150 metriä ajoankkuriin tarkoitettua kelluvaa köyttä, tosin paksumpaa kuin on tarpeen veneen kiinnittämiseen. Lisäksi meillä on 75 metrin ankkaroliina ja 50 metriä köyttä kelalla sekä liuta sekalaisia muita köysiä. Hyvä, ettei ostettu köyttä Brasiliasta.
Keskiviikkoaamuna lähdimme Madrynistä ja tänään torstaina ankkuroimme Santa Elenan luonnonsatamaan. Täällä tervetulotoivotuksen esittivät pienet, mustavalkoiset delfiinit, jotka sukkuloivat veneen ympärillä. Kyseessä on "Southern right whale dolphin", latinaksi "Lissodelphis peronii", jonka suomenkielistä nimeä en tiedä. Silloin tällöin vedestä pulpahti Magallanpingviinin pää. Lahdella asustaa myös merimetsoja, lokkeja ja tiiroja.
Yksi Santa Elenan ankkurilahdista. |
Talo rakennettu 1948. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti