Kun veneen haluaa telakalle, on prefecturalta pyydettävä lupa. Haimme nostoluvan viime viikolla, se oli helppoa ja maksoi reilun 10 euroa. Mutta myös veneen laskemiseen takaisin veteen tarvitaan lupa ja sitä ennen prefecturan tarkastaja tulee paikalle tarkastamaan työn.
Olin rehelliseen suomalaiseen tapaan kertonut prefecturassa veneen noston syyn: potkurin vaihto. Kummatkin potkurit ovat omiamme, Hanski tekee itse työn. Tästä huolimatta ilman tarkastajan käyntiä emme pääse takaisin veteen. Tarkastaja tulee Montevideosta ja käynti maksaa noin 250 euroa. Olimme jopa valmiit maksamaan summan, joka oli aikamoinen verrattuna nostori- ja telakointimaksuun (yhteensä 750 euroa). Mutta kukaan ei osaa sanoa, koska tarkastaja tulee, saattaa kestää viikkoja, jopa kuukauden.
Emme voi ottaa riskiä, että Manta jää kuivalle maalle ja me odotamme tarkastajaa. Siispä lähdemme huomenna Buenos Airesiin, ensin kaupungin keskustan jahtiklubiin, josta käsin järjestämme telakoinnin. Telakointimahdollisuuksia on paljon, mutta ne sijaitsevat kaikki La Plata -joen suistossa, noin 20 merimailin päässä keskustasta. Alueella on lukuisia jahtiklubeja, marinoita, venevarusteliikkeitä ja palveluja.
Montevideossa veneet ovat Buceon satamassa. |
Montevideossa ja Buenos Airesissa kannattaa muistella paikallista purjehtijasankaria Vito Dumasia, joka purjehti 18. 12. 1931 - 12.3. 1932 8 metrin kilpaveneellä Ranskasta Buenos Airesiin yksinään.
VastaaPoista27.6. 1942 - 7.9. 1943 hän purjehti Legh II ketsillä reittiä los quarenta bamadores länsituulten vyöhykkeellä pallon ympäri Buenos Airesista Montevideon, Kapkaupungin,Wellingtonin ja Valparaison kautta eteläiset niemet kiertäen takaisin kotivesilleen Montevideoon ja kotiin Buenos Airesiin. Suoritus on hämmästyttävä.
Pekka s/y Meri-Lurkki