torstai 25. heinäkuuta 2013

Kohti Irlantia

Eilen (keskiviikkona) palasimme kanavalta suolaiseen veteen. Ajoimme heikossa vastatuulessa 30 merimailin matkan Obaniin. Virta oli myötäinen ja Corran Narrowsissa vauhti nousi lähes 10 solmuun.

Oban Marina on kaupunkia vastapäätä olevan Kerrera-saaren suojassa. Kylille pääsee ilmaiseksi yhteysaluksella. Se kulkee kerran tunnissa, ottaa 12 matkustajaa (vaikka tilaa riittäisi useammallekin) ja oli ainakin eilen täynnä, niin että osa porukkaa joutui odottamaan seuraavaa paattia. Ei kovin tehokasta. Mitään nopeita kauppa- tai kaupunkireissuja ei voi tehdä. Lisäksi kaupat menevät paikalliseen tapaan viiden maissa kiinni, joten kun olimme vasta klo 18 jälkeen keskustassa, ei suuria ostoksia voinut tehdä. Ei sen puoleen, että olisimme tarvinneet mitään muuta kuin Irlannin vieraslipun. No, ehkä Hanski ompelee.

Oban marinasta päin katsottuna.

Yhteysvene (vas.) kulkee kerran tunnissa kaupunkiin.

Obanissa on paljon turisteja ja turistikauppoja, jotka pitävät ovensa auki myöhäänkin. Sellaisesta lähti mukaan pullo Oban-viskiä ja levy säkkipillimusiikkia, Hanskin synttärilahjat. Kävelimme rantakadulla ja päädyimme kuuntelemaan Oban highschool pipers'ien soittoa, hauska päätös päivälle, joka on yksi viimeisistä Skotlannissa.
Tänään lähdemme kohti Irlantia. Tällä kertaa ajoitusta ei määrää sää, vaan virta. Vallitseva heikko matalapaine tuo vain heikkoja tuulia, mutta vuorovesivirrat ovat kovia varsinkin Irlannin itärannikon ja Skotlannin välissä. Ne vaikuttavat meidänkin reittiimme, vaikka se kulkee pohjoisempana. Irlannin länsirannikolla virroista ei ole samanlaista huolta. 
Eilen tutkimme, suunnittelimme, ajoitimme ja laskimme reittiä ja virtoja Reedsin Nautical Almanacin ja satamakirjojen avulla. Matkaa Irlantiin (riippuen kohteesta) on noin 130-150 mpk, joten vastavirtaa ei voi välttää, jos paahtaa menemään pysähtymättä. Menemme myötävirralla Juran keskipaikkeille Loch Tarbertiin yöksi ja jatkamme aamulla.

Plotterin virtanuolia: mitä isompi nuoli ja kirkkaampi väri, sen voimakkaampi virta.
Alareunassa on Irlannin koilliskulma. Ruksin kohdalla on punainen nuoli ja 4,6 solmun virta.
Meidän reittimme kulkee aivan karttakuvan yläreunassa.

2 kommenttia:

  1. Moi Auli! Terveisiä Wassaaresta. Teen etätöitä mukavassa ympäristössä :) ja kävin katsomassa missäpäin olette nyt menossa. Terevisiä Hannulle

    VastaaPoista
  2. Tuo on oikein! Nauti kesästä ja saaresta! Me olemme nyt isolla vihreällä saarella. Auli

    VastaaPoista