maanantai 8. heinäkuuta 2013

Sääsaari

Purjehtija päättää seuraavan sataman, sää päättää lähtöajankohdan. Olimme valmiit lähtemään Shetlantiin, mutta tuuli oli vastainen. Ja pysyttelisi lännessä seuraavat päivät. Onneksi Kenneth oli menossa viikonlopuksi ulkosaaristoon, Vaerlandetiin, ja mikä sen parempi paikka odotella sopivaa keliä kuin Sääsaari. Ryskytimme moottorilla navakassa vastatuulessa 25 merimailin matkan, joka lyhensi Shetlannin etappia saman verran. Tämän lähemmäksi maan suojaan emme pääse, sillä saaristo on Norjan läntisin asuttu paikka. Miehistöön oli Florössä liittynyt pikkuserkkuni Fredrik.

Vaerlandetin suojainen satama.


Saaristo osoittautui kiinnostavaksi ja mukavaksi. Se koostuu sadoista pienistä ja muutamasta isommasta saaresta, jotka ovat Vaerlandet (satamapaikka), Bulandet ja Alden. Asukkaita on yhteensä noin 500. Bulandetia ja Vaerlandetin yhdistää viiden kilometrin mittanen tie, jossa on kuusi siltaa. Alden tunnetaan muotonsa vuoksi myös nimellä "Norjan hevonen". Sen huippu on 481 m merenpinnasta ja sinne johtaa polku. Tietenkin meidän oli kiivettävä huipulle. Aikaa meni 1,5 tuntia. Sanovat, että nopeimmat juoksevat ylös 20 minuutissa. En usko.

Kuvassa näkyvä Aldenin huippu (481 m) on valloitettu!
Yhteysalus saapuu Vaerlandetin lauttasatamaan.

Aldenin saarella on neljä taloa. Asukkaita on enää kahdessa.
Kenneth ystävänsä kanssa piti meistä valtavan hyvää huolta. Söimme tunnelmallisen rapuillallisen vanhassa verkkovajassa ja sen jälkeen oli sataman kuppilassa tanssit. Seuraavana päivänä sää salli aamiaisen nauttimisen ulkona laiturilla, mikä on harvinaista täällä.Kävimme Bulandetissa, saariston ulommaisessa kylässä, jossa oli jokavuotiset markkinat. Tänä vuonna tapahtuma juhlisti siltojen rakentamisen kymmenvuotispäivää. Siis todellakin vasta 10 vuotta sitten saatiin tieyhteys saarten kylien välille.

Sunnuntaina oli vuorossa Norjan hevosen (Aldenin huipun) valloitus ja maanantaina "vain" noin 150 metriä korkean lähikukkulan, jonne Hanski ja Fredde kiipesivät. Minä tyydyin puolentoista tunnin patikointiin matalammassa maastossa. Kaiken kiipeilyn jälkeen pizzapala sekä vohveli ja kahvi maistuivat paikallisen kaupan kuppilassa. Päivän kruunasi Hanskin virvelöimä kalansaalis, kolme seitä, jotka ovat tätä kirjoitettaessa uunissa.

Huomenna suuntaamme kohti Lerwickiä. Sääennusteen mukaan tuulee kaikista muista ilmansuunnista paitsi idästä.

Hanski ja Fredde kiipesivät tällekin huipulle.

3 kommenttia:

 1. Vau mitä kuvia. Toivotaan että tuuli kääntyy ja pääsette katsomaan Shetlanninlammaskoiria.

  VastaaPoista
 2. Ihana lukea teidän blogia! Reissu on alkanut hienosti,kiva :D Kirjoitan pian kuulumisia täältäkin.
  Terveisin "paras gasti"
  PS. Kaikki kyläilevät ovat aivan ihastuneita tauluun-kuten sen vuokraemäntäkin :)

  VastaaPoista
 3. Kiitos viesteistä! Ollaan Lerwickissä ja täällä on kumma netti, en pysty päivittämään.

  VastaaPoista