torstai 18. heinäkuuta 2013

Suunnitelman muutos

Jätämme Hebridit väliin ja menemme Kaledonian kanavaa pitkin länsirannikolle. Tämä päätös tehtiin Fair Islellä pari päivää sitten.
Useaksi päiväksi oli odotettavissa navakkaa lounaistuulta eli vastaista, mikä on täällä vuorovesivirtojen alueella yleensä mahdoton edetä. Hebridit olisivat olleet hienot, mutta vieneet aikaa. Huvitti hieman se, että vuonna 2010 kun pyrimme Skotlannin länsirannikkkoa pohjoiseen, oli jatkuvasti pohjoistuuli, ja nyt puolestaan vallitsevat etelätuulet.
Kanavaa pitkin pääsemme helposti ja nopeasti etelään, ja meille jää reilusti aikaa Irlannille. Hebrideillä olemme purjehtineet, Irlannissa emme. Lisäksi tällä suunnitelmalla Fredde pääsi "mantereelle", Skotlannin pohjoiskärkeen ja edelleen kotiin.

Päädyimme Stornowayn sijaan Wickiin. Täältä Kaldedonian kanavaa pitkin
länsirannikolle ja edelleen Irlantiin.

Lähdimme Fair Isleltä kuudelta keskiviikkoaamuna. Moottoroinniksi meni koko 87 merimailin matka. Ensin konekryssiä kunnes tuuli tyyntyi lähes kokonaan. Kiinnityimme Wickin satamaan klo 21. Ilman lämpötila oli lähes 20 astetta, ei enää villakalsareita ja pipoa! Kamiinan sai vihdoin sammuttaa, se oli lämmittänyt venettä yhtäsoittoa toukokuun lopusta saakka.

Wickin suojainen satama aukeaa heti majakan takaa. Nimi tulee skandikielien sanasta
'vik', lahti. Satama perustettiin 1803 sillinkalastusta varten. Vuoden 1900
tienoilla oli huippukausi, kun Wick oli noin 1100 aluksen kotisatama. Ne saattoivat
tuoda maihin 50 miljoonaa kalaa päivässä ja miehistö kulauttaa kurkkuun 3000 litraa
viskiä viikossa - näin kerrotaan satamaoppaassa.

Fredde lähti tänään torstaina. Oli hauska tutustua pikkuserkkuun! Me suuntaamme huomenna Invernessiin. Täytyy palauttaa blogista ja lokirjasta mieleen vuoden 2010 kanavakeikka.

Shortsit jalassa ensi kertaa! Fredde lähti bussilla Edinburghiin.

2 kommenttia:

  1. Tervetuloa vanavedessä. Menemme Irlannin itäpuolta alas. Täällä ollut hellettä kanavilla. Shortseja tarvitaan.
    T. Sy Katariina

    VastaaPoista
  2. Tervehdys Katariinalle! Juuri luimme eilen sujuvasta sulutuksestanne ja helteestä. Perässä tullaan. Tällä hetkellä aikomus on mennä Irlannin länsirannikkoa, joka kuitenkin vaatii sopivat kelit - tai roimasti aikaa ja kärsivällisyyttä. Ja luultavasti pipon ja villahousut.

    VastaaPoista