tiistai 29. syyskuuta 2015

Villihevosia ja korppikotkia

Ushuaian pursiseuramme AFASYN järjesti viikonloppuna regatan, jonka ansiosta olemme edelleen suojaisessa ja kauniissa ankkurilahdessa. Emme aikoneet purjehtia kilpaa 5-7 metristen lasikuituveneiden kanssa, vaan osallistua tapahtuman rennompaan osioon, lauantain grilli-iltaan. Jotenkin se kuitenkin jäi, mikä harmittaa näin jälkeenpäin. Lähdimme hyvissä ajoin kohti 10 meripeninkulman päässä sijaitsevaa Redondan saarta. Päivä oli aurinkoinen ja tyyni. Mutta kuten niin usein täällä, tunnin sisällä pilvistyi ja nousi puuskainen vastatuuli. Tuulimittari kävi parhaimmillaan 18 sekuntimetrissä. Regatan kokoontumispaikka oli tuulinen, joten jäimme edelliseen lahteen, Caleta la Cucharitaan. Kiinnityimme huonokuntoiseen laituriin ja vedimme köyden toiselle rannalle pitämään Manta irti ruostuneista teräsrakenteista. Laituri on joskus palvellut turistipaatteja. Iltaa kohden tuuli tyyntyi. Regatan osallistujat ajoivat ohitsemme, yhteensä 14 venettä, muutama koukkasi meidän kauttamme. Meitä väsytti eikä siirtyminen pieneen ja täyteen lahteen houkutellut. Jäimme paikoillemme.
AFASYN regatta

La Cucharitan lahti sijaitsee "mantereella", samalla Tulimaan isolla saarella kuin Ushuaia. Lahti kuuluu Tierra del Fuegon luonnonpuistoon, jossa on patikointireittejä ja leiripaikkoja. Pari lahtea edempänä kulkee valtatie numero 3, jota pitkin pääsee Buenos Airesiin 3242 kilometrin päähän, sekä tietysti Ushuaiaan. Tien suhteellisesta läheisyydestä huolimatta lahtemme lähimaasto on autiota. Ainoat jäljet kuuluvat villihevosille, joita on kymmeniä. Hevosten luita on pitkin maastoa, kukkulalla talven jäljiltä raato. Liekö hevosten laiduntamisen ansiota että maasto on helppokulkuista. Paikoin on tiheitä, piikkisiä calafate-pensaikkoja, mutta muuten ruohomattoa joustavan turpeen päällä. Siellä täällä on vielä lumilaikkuja. Purot solisevat ja linnut visertävät, tuntuu ensimmäisen kerran keväältä.


Erilaisia lintuja on (taas täälläkin) paljon. Upein bongaus oli maailman suurin kotka, Andien korppikotka (Andean condor). Sen ruumis on vajaan metrin, siipiväli kolme metriä. Samaan kokoluokkaan yltävät suurimmat albatrossit. Linnun kokoa on kaukaa vaikea käsittää, mutta löysimme kyynärvarren pituisen sulan.

Seuraava kondorien ateria?

Paitsi että on mukava vihdoin olla luonnonsatamassa, on täällä suojaisempaa kuin Ushuaiassa, joka on täysin avoin itään. Itätuuli on harvinainen, mutta sen sattuessa on parempi lähteä pois laiturista, joko ajelemaan kanavaan tai tänne. Sunnuntai-illan ja yön puhalsi idästä aika navakasti, eilen vähemmän, joten olimme tyytyväisiä olinpaikkaamme. Tänään tuulee pohjoisesta, mikä ei myöskään ole kovin hyvä suunta AFASYNin laiturille. Olemme täällä internetin ja kännykän tavoittamattomissa ehkä peräti lauantaihin saakka. Satelliittipuhelin on päällä, siihen voi jättää viestejä esim. netissä

www.messaging.iridium.com
(muista laittaa oma meiliosoitteesi lomakkeeseen, niin voimme vastata).

Ylösnostoa joudumme odottamaan, mutta pääsimme jonossa kolmen veneen eteen, mikä on ystävällistä. Meitä ennen on yksi vene.

La Cucharita

Bahia Lapataia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti