lauantai 28. helmikuuta 2015

50. leveyspiirillä

Ohitimme tänään Puerto San Julianin (49° 20'), jossa Fernão de Magalhãesin espanjalaiseretkikunnan viisi laivaa talvehtivat vuonna 1520. Rio de Janeirosta oli lähdetty vuoden vaihteessa ja maaliskuun viimeisenä päivänä Magalhães päätti jäädä San Julianiin - vain 180 merimailin päähän salmesta. Mutta sitä Magalhães ei voinut tietää. Miehistö vastusti talvehtimista, ja Magalhães kukisti kapinan raa'asti. Talven aikana yksi laivoista teki haaksirikon tutkiessaan rannikkoa.
Elokuun 28. päivänä matka jatkui. Kesti kuitenkin kaksi kuukautta ennen kuin laivat 21.10. saapuivat niemenkärkeen, jonka Magalhães nimesi päivän pyhimyksen, neitsyt Ursulan, mukaan Cabo de Virgenesiksi. Sen takaa aukesi lahti, joka kapeni salmeksi. Reitti Tyynellemerelle oli löytynyt.

Meidän matkamme Deseadosta on sujunut leppoisasti kevyessä tai olemattomassa tuulessa. Tänään moottoroitiin 14 tuntia. Viimeiselle sadalle mailille on odotettavissa pohjoistuulta. Tällä hetkellä mennään virsarilla, vatsa täynnä pizzaa.

Utelias valas tuli päivällä kiertelemään venettä. Se tunnistettiin Fredden valokuvien ja oppaan perusteella Pygmy Right -valaaksi, latinaksi Caperea marginata. Suomenkielistä nimeä en tiedä. Right eli oikeat valaat olivat aikoinaan pyydystäjien mieluisinta saalista.
Ympärillä on liidellyt paljon albatrosseja, myrskylintuja ja joskus lokkeja. Pingviinejä ja muita sukeltajia pulpahtelee pinnalle silloin tällöin. Ilma on viilennyt 12-15 asteeseen. Merivesi on kymmenasteista. Taivas on kaunis - taas.

2 kommenttia:

  1. Pygmy Right valaat ovat ilmeisesti kääpiövalaita suomeksi. Toivottavasti kelit pysyvät teille suotuisina Eteläisen jäämeren lähetessä.

    VastaaPoista
  2. Aika iso kaapioksi, 6 m! Mutta taitaa olla pienempi kuin Southern Right Whale eli etelan mustapaavalas.

    VastaaPoista