keskiviikko 19. maaliskuuta 2014

Yö Teidellä

Espanjan korkein vuori (3718 m) sijaitsee Teneriffalla. Lähes huipulle (3555 m) pääsee koppihissillä, ja se meillä oli viikko sitten tähtäimessä, kun ajelimme vuokra-autolla ylös vuorelle. Tällä kertaa tie oli korkeanpaikankammoiselle suopea, koska alas ei nähnyt. Tie mutkitteli Orotevan laakson kauniissa kanarianmäntymetsässä.


Teiden huippua ympäröi iso kaldera, ja alueesta tehtiin vuonna 1954 kansallispuisto. Kalderassa maisema muuttui kerralla, olimme kuin toisella planeetalla. Täällä onkin kuvattu Apinoiden planeetta. Tuliperäinen ja karu maisema on kauniimpi kuin moni vastaava, sillä laavakiviä on useita värejä: mustaa, ruskeaa, punaista... Erikoisin on vaalea karkearakeinen hiekka.


Hanskin kanssa (tai perässä!) kulkeminen vuosien varrella on siedättänyt korkeanpaikankammoani, mutta olin silti tyytyväinen, kun päätimme jättää hissimatkan väliin. Oikeastaan tunsin enemmän ahtaanpaikankammoa katsoessani täyteen tungettua gondolia. Matka maksoi 25 euroa/nuppi, eikä ylhäällä päässyt jään ja lumen vuoksi kävelemään, polut oli suljettu. Päätimme tehdä parin tunnin patikoinnin alhaalla ja ihailla huippua kauempaa.

Reitti alkoi Parador-hotellin pihalta. Vuonna 1928 rakennettu pieni hotelli on retkeilymajan lisäksi ainoa yöpymispaikka kansallispuiston sisällä. Mikä oivallinen paikka viettää hääpäivää! Varsinkin extempore.
 
 
Patikoinnin, afterskin ja kylvyn jälkeen liityimme keski-ikäisten pariskuntien seuraan hotellin ruokasaliin, valkoisen pöytäliinan ääreen. Kolmen ruokalajin menussa (31 euroa) oli valinnanvaraa, ruoka oli maukasta ja sitä oli reilusti.

Afterski untuvatakki päällä.

Yöllä katselin kuutamossa loistavaa Teideä ja tähtitaivasta. Manta kellui 2,1 kilometriä alempana, missä ehkä satoi ja oli ainakin pilvistä. Me olimme pilvien yläpuolella hauraassa hapessa. Upeaa oli!

4 kommenttia:

 1. Waude.Olipa hienoa kuvausta.

  VastaaPoista
 2. Eiköhän tuo Teide ja maisemat näytäkkin paremmalta hieman alempaa katsottuna.
  ari a

  VastaaPoista
 3. Näyttää hienolta trekkausmaastolta. Pääsee siellä helteessäkin välillä untuvaa käyttämään. :)

  VastaaPoista
 4. Heh, Teiden huippu on kolme kilometriä korkeammalla kuin Ylläksen huippu :) Hyvin valittu korvike hääpäivänviettoon. Onnittelut näin jälkikäteen! Sanna

  VastaaPoista