keskiviikko 19. helmikuuta 2014

Dieselkoe - kuukausi kulunut

Kuukausi sitten laitoimme purkkeihin dieseliä ja erilaisia yhdistelmiä vettä ja biosidiä. Nyt näyttää tältä

Dieseliä ja vettä. (Nro2.) Purkissa on hiutaleita, jotka eivät näy
tässä kuvassa, mutta katso alempana.
Diesel + vesi.
 
Dieseliä, vettä ja biosidiä. (Nro 3.)

Uuta ja vanhaa dieseliä, vettä ja biosidiä. (Nro 4.)
Tumma väri tulee vanhasta löpöstä. Kasvustoa näkyy.
Uutta ja vanhaa dieseliä ja vettä. (Nro 5.)

Vain vedetön purkki (nro 1)  on säilyttänyt kirkkautensa.
Johtopäätöksiä on vaikea ja liian aikaista vetää, mutta jotain purkkeihin on muodostunut, onko se sitten levää vai ei? Näyttäisi olevan enemmän hiutaletta niissä purkeissa, joissa on biosidiä. Joko hiutale on biosidiä eikä bakteeria, tai sitten biosidi kiteyttää (tai tappaa) nesteessä olevan bakteerikasvuston. Sitä kai ei ainakaan alkuvaiheessa silmin havaitse. Hyytelövaihe taitaa olla kuollutta bakteeria.

Kaikissa hiutalepurkeissa on vettä. Sekä nelos- että vitospurkin neste oli kuukausi sitten tummasta väristä huolimatta kirkasta.

Katsotaan tilanne taas jonkun ajan päästä.

Lisäys 25.2.2014: Tuli mieleen vasta nyt se, että koejärjestelymme lämpötila on ollut alhainen. Purkit ovat sisällä veneessä penkin alla. Aamuisin veneessä on noin +15 C eikä lämpötila päivisinkään kohoa ainakaan penkin alla paljoa 20 C yli. Esim. Practical BOatowner -lehden teettämässä kokeessa lämpötila oli +28 C.

2 kommenttia:

  1. Moi, Grotamar (joka joidenkin testien mukaan paras lääke dieselpöpöön) ainakin hajoittaa bakteerin ja silloin meillä muodostui hiutaleita, aika paljonkin. Tämä siis silloin kun laitetaan se shokkiannos. Valitettavasti hiutaleet tukkii suodattimen siinä missä sakeampikin levä, joten ne kuolleet bakteerit pitää imaista tankista pois. Hyvä työkalu tähän on semmoinen pieni öljynvaihtopumppu, jolla voi pumpata tankin pohjalta kuonan pois. Kun käyttää läpinäkyviä pulloja niin näkee nopeasti koska on tullut pahimmat pois. Tämän jälkeen vain pieniä eriä tököttiä sekaan tankatessa ja pysyy hyvänä. No, ainakin 6kk nyt.

    VastaaPoista
  2. Moi, jotain tuollaista me arveltiin, siksi varovaisia tämän "tieteellisen" kokeen johtopäätöksissä. Ai teilläkin on ollut sama ongelma, hyvä että olette saaneet kuriin. Selvästi myös veden pitäminen poissa (=poistaminen aika ajoin) tankista on tärkeää. Veden saamista tankkauksen yhteydessä ei juuri käytännössä voi välttää ellei sitten käytä tehoskasta suodatinta, mutta se on hidasta.

    VastaaPoista