maanantai 16. syyskuuta 2013

Santiago de Compostela

Matkasimme bussilla Santiagoon. Se toi kaivattua vaihtelua vene-elämään sekä lepoa tulehtuneelle ranteelleni. Jännetupentulehdus oli tehnyt minusta yksikätisen. Yrittäkääpä leikata leipää tai pestä hampaita "väärällä" kädellä - ei onnistu. Purjehdus vinssauksineen ei tullut kuuloonkaan, enhän saanut edes tukkaa harjattua.

Mutta takaisin Santiagoon. Teimme päiväreissun kuuluisaan vaeltajien kaupunkiin Pueblo del Caramiñalin kylästä. Bussimatka pitkin moottoritietä kesti noin tunnin. Kävelimme vanhassa kaupungissa lukuisten turistien ja pyhiinvaeltajien joukossa ja menimme muiden mukana pyhiinvaeltajien messuun. Se oli ensimmäinen katolinen jumalanpalvelus, jossa olen ollut. Yllättävän paljon yhtäläisyyksiä luterilaiseen. Lähdimme pois jo ehtoollisen aikana, joten suitsutus jäi näkemättä, vaikka olin odottanut sitä. Suitsutusastia oli valtava. Se riippui katosta köyden päässä jonkinlaisesta heilutusmekanismista.
 
Simpukka, Santiagon tunnus, katedraalin seinämässä.

Simpukka katukiveyksessä.

















Nettiyhteys katkesi eilen ja tästä eteenpäin kirjoittamani katosi. Siis uudestaan.
Katedraalin vaeltajamessu.


Vaihtelua päiviin on tuonut muiden purjehtijoiden tapaaminen. Todella hauskaa, että liikkeellä on niin monta suomalaisvenettä. Teimme Pantheran Maijun ja Juhan kanssa treffit Ría de Vigon ensimmäiseen ankkurilahteen, Ensenada de Barraan, joka on nudistiranta ja samalla myös erittäin suosittu ankkuripaikka. Hiekkarannan viereinen niemi on kävelijöille ja maastopyöräilijöille tarkoitettu ulkoilualue, jossa mekin teimme parin tunnin lenkin yhtenä aamuna. Vaatteettomia ei näytä häiritsevän vaatteelliset, ehkä enemmän päinvastoin.

Teimme Barrasta päiväretken kahden merimailin päässä olevalle Isla de Ciesille, joka on suosittu ulkoilualue. Satamaoppaan mukaan Cies ja viereinen Ons-saari ovat luonnonsuojelualueita, joihin tarvitsee ankkurointiluvan, mutta käytännössä niin ei taida olla. Anoimme yli viikko sitten meilitse lupaa, joka ei ole edelleenkään tullut. Kukaan ei kysellyt sen perään. Ankkurissa oli kymmeniä veneitä, suurin osa paikallisia viettämässä viikonloppua. Saari on hieno puineen ja kallioineen, on siellä myös hiekkarantoja. Kipusimme illansuussa majakalle, josta oli upeat näköalat. Ankkuripaikka oli sen verran levoton tuulen ja aallokon vuoksi, että ajoimme yöksi takaisin suojaisaan Barraan.
Isla Cies.

Ankkurilahtien jälkeen oli taas vuorossa marina. Valitsimme edullisen (1,20e/m) Moañan vastapäätä Vigoa. Ihan vierestä pääsee lautalla Galician suurimpaan (300 tuhatta as.) kaupunkiin. Vinkin antoi s/y Sulon kippari Eki, joka on kolunnut näitä seutuja jo kahtena kesänä. Moañassa törmäsimme jälleen Homelessiin. Suomalaiskohtaamisiin pitää vielä lukea kohiseva SSB-radioyhteys Hollannissa olevan s/y Iiriksen  kanssa.

Tämä taitaa jäädä viimeiseksi Espanjan satamaksi, ellemme sitten vielä käy Bayonassa, mutta tiedot huimista marinahinnoista (aisapaikka 47e) eivät houkuttele. Muutenkin taitaa olla aika siirtyä Portugaliin kohta neljän Galicia-viikon jälkeen.
Hanskin ompelutyö nro 2: suihkusuojat vahakankaasta.
Myös kiuas on peitetty. Moañan halpaan hintaan sisältyy
sähkö, vesi ja netti, mutta suihku on kuulemma huono.
Siispä käytimme omaa.




1 kommentti: