tiistai 24. syyskuuta 2013

Portugalin pikapysähdykset ja marinahintoja

Olemme Lissabonin Oeiras-marinassa ja poden lievää sopeutumisvaikeutta, niin nopeasti Galicia vaihtui Portugaliin. Vaikka maat ovat naapureita, erot ovat suuret. Portugali on köyhä, ainakin pohjoinen.

Mutta ihan ensin uutinen, joka meidän mielestämme ansaitsee suurempaa haloota kuin sen lähde pitää itsestään:

Sarema on läpäissyt Koillisväylän!

Matkaa on vielä jäljellä, ensin Venäjän Providenijaan ja sitten Beringinmeren halki Aleuteille. Tämä on se meri, josta se kuningasrapujen pyytäjät -tv-ohjelma tulee. Ei helppo paikka syys-lokakuussa.
Virallisesti Koillisväylä - samoin kuin Luoteisväylä, jonka Sarema purjehti vuonna 2010 ensimmäisenä suomalaispurtena - rajautuu napapiiriin. Sarema ylitti napapiirin tänään. Nostamme sille varovaisen maljan ja jännitämme loppumatkan sujumista. Myötäajatuksia hyiselle merelle täältä hiostavasta ilmastosta. Alaska in my dreams...

Ja sitten Portugaliin. Ensimmäinen purjehdusvuorokausi oli nopea, taas 12 tuntia parhaimmillaan 90 merimailia. Vuorokaudessa tultiin 165 mpk. Tuuli heikkeni toisena päivänä, mikä sinetöi pohdinnan mennäkö yöksi Nazaréen vai ei. Menimme.
Parhaimmillaan 8-9 solmua. Tässä tuuli on jo heikentynyt.

Nazarén haisusatama, jossa suhkusta tuli vain kylmää. On vielä liian
viileää kylmille suihkuille, ne ovat ok sitten tropiikissa. Hinta 26 e/vrk.

Nazarén jahtiklubi, jonne opaskirjamme neuvoi olemaan menemättä. Hinta 20 e.

Nazaré oli ihan viehättävä turistikylä.

Kalanmyyjä rannalla.


Matka jatkui lauantaina täysin tyynessä. Iltapäivällä olimme 20 merimailia etelämpänä Penichessä, johon s/y Katariina  oli jäänyt meitä odottamaan. Olipa hauska tavata! (Marinamaksu Penichessä 20 e.)

Sinikka (vas.) ja punapaitainen Ilkka sekä heille tutuiksi tulleet englantilaiset seilorit.

Peniche

Penichen sataman ulkopuolelle saattoi ankkuroitua.

Sunnuntaina moottoripurjehdimme viimeisen pätkän, 50 mpk Lissabonin edustalle Oeirakseen.

Satamamaksut kallistuvat mitä etelämmäksi mennään. Mantan 12 m laitettiin täällä kategoriaan 12-15 m (miksi ei 10-12 m?!). Satamamaksu on 36 e/vrk, 1.10. alkaen 25 e/vrk. Koska olemme täällä lähes kuukauden, maksamme kuukausihinnan, joka on jyvitettynä kahden hintakauden mukaan 530 e/kk. Jos olemme kuukauden, se tekee 17 e/vrk, kolmessa viikossa 25 e/kk.

S/y Katariina, Maestro 35. Välillä purjeilla pääsi avittamaan
matkalla Penichestä Lissaboniin.

1 kommentti:

  1. Moikka:-) Terveisiä täältä Nazaren jahtiklubilta, hyvin hoidettu mukava marina, palvelut ok, nettikin toimii (suihkussa ensin vain kylmää vettä, mutta kerrottuamme asiasta tilasi harbourmaster putkimiehen paikalle ja turisti pääsi nauttimaan lämpimistä suihkuista). Suojaisa paikka kuulostella loppuviikon kovia tuulia ja valmistautua Madeiralle lähtöön, jos tuulien herra joskus niin suo.
    T. Maiju ja Juha s/y Panthera

    VastaaPoista