keskiviikko 6. tammikuuta 2016

Odotusta ja ongelmia

Draken salmessa puhaltaa 25 m/s lounaasta, veneet ovat tiukasti Micalvin satamassa kiinni. Edes 73-jalkainen Pelagic Australis ei lähtenyt kovaan vastatuuleen kohti Etelämannerta, vaikka asiakkaat saapuivat pari päivää sitten. Tämä rauhoitti mieliämme: meillä ei ole mitään asiaa merelle, jonne isot charterveneetkään eivät mene. Satama on täpötäynnä, viimeksi tulleet joutuivat jäämään poijuun.

Tutustuimme viime syksynä Skip Novakin Pelagic Australikseen.

Sääikkunan odottelu sattui tällä kertaa sopivasti, vaikka syy ei ole mukava: perämoottori on rikki ja tietokone kadotti ohjelmia. Emme siis edes olisi valmiit lähtemään.

Älä koskaan lataa tietokoneeseen uutta ohjelmaa ennen lähtöä! Tämän muistan nyt ikuisesti. Latasin pc:lle uuden sääohjelman, vaikka niitä ennestään oli ainakin viisi erilaista. Seuraus oli se, että mm. wlan-antennin ohjelma, tietoturvaohjelma, dropbox, reittisuunnitteluohjelma ja jotain muuta lakkasivat toimimasta. Näytölle tuli viesti, että kone toimii virheellisesti. Sähköposti lakkasi toimimasta satelliittipuhelimella. Kolmen päivän pähkäilyn, palautuspisteen käytön ja uudelleen latausten jälkeen olen saanut koneen toimimaan, tosin kaikkia ohjelmia en ole ladannut uudestaan, ja uusia yllätyksiä saattaa ilmetä. Kuten eilen illalla se, että satelliittipostiohjelman web-versio ei toimi, vaikka se ei edes ole koneessa oleva ohjelma. Hommaa on haitannut hidas nettiyhteys, joka on tavallistakin hitaampi nyt, kun täällä on paljon porukkaa. Charter-asiakkaat istuvat päivät pitkät klubilla surffaamassa. Tietokone on yksi tärkeimmistä laitteista: sillä otetaan sää- ja jäätiedot. Meillä on lähes identtinen varakone, mutta se ei toimi ilman verkkovirtaa, akku on niin huono. Tietokoneen on siis oltava kunnossa.

Hanski ja Jorma yrittävät jo toista päivää korjata perämoottoria. Olemme myös yrittäneet selvittää, voiko joko Punta Arenastista tai Ushuaiasta ostaa uuden moottorin. Yksinkertaiselta kuulostava asia, mutta täällä mikään ei suju helposti tai nopeasti. Puhelimessa ei ollut kenttää, numero oli väärä, skypepuhelu katkesi.... Vihdoin sain Punta Arenasin liikkeestä myyjän kiinni. Osasin esittää kysymyksen, mutta vastaus tuli niin nopeasti, että espanjalainen Sylvia tarvittiin tulkiksi. Ei ole alle 15 hepan perämoottoreita. Ushuaiaan emme ole onnistuneet vielä soittamaan (numerossa vai puhelimessa vika?) ja nyt kauppa on kiinni päiväsiestan ajan.

Perämoottori ei toimi. Missä vika?

Joten lähtöpäivä on auki. Kovaa tuulta riittää ainakin ensi viikolle saakka. Emme voi muuta kuin odottaa. Ja jos joku katsoo sääkarttoja, niin tuulen voimakkuuteen on laitettava Tulimaan lisä, 20 solmua on helposti 20 m/s. Uudenlainen näkökulma sääkarttaan löytyy Australian ilmatieteen laitokselta.


5 kommenttia:

 1. Kyllä vähän aikaa sai tuota Australian säätietoa tutkailla ennen kuin asiaan pääsee jyvälle: Antarktis keskellä, matalapaineiden tuulten suunta erilainen jne. Onkohan siellä koskaan idästä saapuvia säärintamia? Kyllä se sääikkuna jossain vaiheessa raottuu. Terveisiä.

  VastaaPoista
 2. Moikka Auli, Aika kypsä on keli. Tsemppiä korjauksiin. Jos laitat mulle sähköpostiin ongelmaohjelman nimen niin tutkin huomenna asiaa. t.jussi

  VastaaPoista
 3. Moi ! Onkos Mantta vielä Puerto Williamssissa ?
  Pelagic Australis on lähtenyt kaksi päivää sitten ja vissiin huomena perillä etelässä.
  http://tracking.redportglobal.com/Track
  nn

  VastaaPoista
 4. Marine Weather Puerto William:

  http://www.myweather2.com/Marine/Coastal-Areas/Chile/Puerto-Williams-Beagle-Canal.aspx?sday=0&eday=7

  NN

  VastaaPoista
 5. Sain tietokoneen sekoamiseen selityksen. Ohjelma oli Viewfax:in betaversio 5.0.056, joka sekoitti Windows 7:n. Koneessa on vanhempi perus-Viewfax, siksi en osannut varoa uutta versiota. Se ei kuitenkaan tunnistanut käyttöjärjestelmää ja alkoi alustaa konetta haluamaansa tilaan tehden muutoksia jopa rekisteritasolle, jolloin korjaaminen on vaikeaa. Nyt kaikki tärkeät ohjelmat toimivat. Kiitos Jussi!

  Saimme perämoottorin ostettua Ushuaiasta. Yksi vene vei perjantaina kirjekuoressa taaloja henkilölle, joka hoitaa vierasveneiden asioita työkseen. Prutku on nyt tänne tulossa olevan veneen kyydissä, mutta se ei ole päässyt lähtemään kovan tuulen vuoksi. Joten odotellaan... Se hyvä puoli Tulimaan matalapaineissa on, että sää on poutainen, jopa aurinkoinen.

  VastaaPoista