torstai 24. lokakuuta 2013

Syksyn sää

Lokakuussa on ollut vain muutama hyvä sääikkuna Madeiralle. Seuraava näyttäisi aukeavan lauantain-sunnuntain paikkeilla. Pohdintaan antaa lisämausteensa pohjoisessa hurrikaanin voimakkuudella (65 solmua, 33 m/s) puhaltava tuuli, jonka kehitämä aallokko saavuttaa maanantain paikkeilla Portugalin rannikon. Merkitsevä aallonkorkeus matkalla Madeiralle olisi 4-5 m. Säätila on hieman epävakaa, Afrikan päällä on matala ja Azorien korkea vasta kehittymässä. Tuuli on navakkaa. Lähteäkö vaiko eikö lähteä ja koska lähteä - purjehtjan ikuiset kysymykset.
.
Kolmio ja kaksi viivaa: 65 solmua! Merkitsevä aallonkorkeus 13 metriä. (NOAA)

Ennuste maanantaille 28.10. Biskajalla paha keli.
Portugalin rannikolla aallonkorkeus 5-6 metriä. Yksittäinen aalto
voi olla kaksinkertainen. (NOAA)

Passageweatherin aaltoennuste pohjoisen hirmumyrskylle: 14 m.

Myrskyn kehittämät aallot kulkevat pitkälle. Espanjan ja
Portugalin pohjoisosassa 6-8 m, Biskajan ennuste 8-10 m.
Wave period (olisiko aaltojakso suomeksi?) sekunneissa.
Onkohan tummanpunainen 17-18 s surffareillekin liikaa,
heillä pitää mieluiten olla yli 9 sekunnin aallot (luin surffisivuilta).

4 kommenttia:

 1. Huh, huh. Onpa aikamoinen keli. Maalla on helppo olla viisas kun merellä tuulee. Pitkällä matkalla kannattaa joskus odotella vaikka olisi mukava tapaaminen edessä. Nimimerkki "Kokemusta on". Niin tai näin : Turvallista matkaa!

  VastaaPoista
 2. Moikka sinne mantereelle:-) Ei ole kivat kelit siellä päin, on katseltu noita sääkarttoja teitä ajatellen. Mekin lorvitaan vielä joitain päiviä Madeiralla, vaikka täällä nuo aaltoennusteet ovatkin maltillisempia.
  T. Maiju ja Juha s/y Panthera

  VastaaPoista
 3. Tuulen pitäisi olla max 20-25 solmua (vaikka onhan sitä siinäkin), mutta tuollaisesta aaltoennusteesta ei ole aiempaa kokemusta. Tämän aamun fiilis oli, että huomenna lähdetään. Se tarkoittaa ensin kevyttä tuulta, ehkä koneajoa, mutta ajatuksena on ehtiä syvään veteen ennen aallokon kasvamista.

  Olisi kiva kuulla, onko jollain kokemusta näkemystä tällaisesta aaltoennusteesta?

  VastaaPoista
 4. Tämän iltapäivän päätös on sitten se, että lähdetään vasta keskiviikkona. Aallot ovat silloin menneet, tuuli sopiva, mutta sääikkuna on lyhyt, sillä ennusteen mukaan perjantaina Madeiran pohjoispuolella on heikko matala. Toivotaan, että se pysyy pohjoisessa ja päästään purjehtimaan loppuun saakka.

  VastaaPoista