torstai 17. marraskuuta 2016

Matkapurjehtijan opas


Ostin kustantajalta loput Matkapurjehtijan oppaat ja kirjaa voi ostaa ainoastaan John Nurminen Marinelta, Prosailorista , Navimarelta ja Meredinistä. Kirjakaupoista sitä tuskin enää löytyy.

Matkapurjehtijan opas on ainoa suomalainen käsikirja aiheesta. Oppaan ehdoton suola ovat  purjehtijoiden omat tarinat ja käytännön vinkit.

"Maailman ympäri kuudessa illassa!
Kiitos Auli hienoista lukuelämyksistä, sen verran se kesti. Harmitti kun hyvä kirja loppui.
Sait aikaan todella tietopitoisen kokonaisuuden ja samalla mielenkiintoisen, "matkakertomuksen" usealla veneellä toteutettuna. Ensimmäinen manuaali jonka olen lukenut kannesta kanteen
Myötäisiä tuulia teille!  T: Aki"

Kirja ilmestyi 2013. Sitä ei enää saa kustantajalta.

Olen kerännyt lukijoilta saamiani vinkkejä ja kommentteja, jotka julkaisen nyt tässä blogipostauksessa. Kiitos niistä! Yksi täydennystarve on täysin omaa huolimattomuuttani. Lähteistä on jäänyt pois Heli ja Heikki Ervin matkakirja, vaikka se tekstissä mainitaankin.

s. 22 Reittisuunnittelu
Kun joku reittiosuus tuntuu ylitsepääsemättömältä tai aikataulu mättää, voi veneen laivaus olla ratkaisu.

Kuva: Ilkka Niekka.

s. 33–34 Koko ja mitä siitä seuraa
Pienen veneen miehistöllä halu ja tarve päästä marinaan ankkuroinnin sijaan saattaa olla suurempi kuin ison veneen miehistöllä. Se vaikuttaa budjettiin.
Maailmalla on tällä hetkellä kaksi suomalaista 27-jalkaista venettä, Himene ja Homeless, kumpikin Allegroja.

s. 52 Yksinpurjehdus
Atlantin yksin ylittänyt kemiläinen merimies Olavi Kivikoski jatkoi Hollannin Den Helderistä kotikaupuunkiinsa Kemiin saakka.

Olavi Kivikoskea on pidetty ensimmäisenä suomalaisena Atlantin ylittäneenä yksinpurjehtijana, mutta historian kätköistä on paljastunut toinen tapaus. Yhdysvaltoihin muuttanut turkulainen merikapteeni Adolf Frietsch rakensi veneen, antoi sille nimen Nina ja lähti New Yorkista ylittämään Atlanttia – vuonna 1894!. Hän rantautui 38 vuorokauden purjehduksen jälkeen Irlantiin. Frietschin tavoitteena oli seilata kotimaahan, mutta matka katkesi ilmeisesti haaksirikkoon marraskuiselle Englannin rannikolle. Kirjoitin aiheesta jutun Vene-lehteen (nro 13/2014).

Harry Harkimo osallistui BOC-kisaan vuosina 1986-87 (vuosiluku puuttui).

s. 81 Vesikone
Neljäs pointti laitteen hyödyllisyyteen: kun ollaan kauan paikassa, jossa vettä ei ole helposti saatavilla tai se on kallista, kuten s/y Irene Tuamotuilla. Jos vesikone rikkoutuu, saadaan vettä kuitenkin maista. Näillä leveyksillä usein unohtuu, ettei puhdas juomavesi ole kaikkialla maailmassa itsestäänselvyys.

San Blas, Karibia.

s. 91 Kätevää ja mukavaa
Märkäpuku on hyvä silloin, kun pitää vähänkin viileämmässä vedessä mennä tarkistamaan esimerkiksi potkuri.

s. 133 Terveys ja lääkekaappi
Auringon ultraviolettivalo on vaarallista silmille ja sitä esiintyy myös pilvisinä päivinä. Yksi UV-valon aiheuttama vamma on siipikalvo (pterygium): sidekalvon kasvaminen sarveiskalvon ja jopa näköalueen päälle. Siipikalvo kehittyy vuosien kuluessa ja sen kasvua edistää UV-valon lisäksi kuiva ja pöyinen ilma. Ennaltaehkäisy ja hoito: aurinkolasit ja kosteuttavat (säilöntäaineettomat) silmätipat.

s. 117 Herb Hilgenberg, 
South Bound II, ripusti mikrofoninsa naulaan kesäkuussa 2013. Hän antoi säätietoja purjehtijoille 30 vuoden ajan.

s. 150 Ciru hirmumyrskyssä
Tapasin Timo Timosen Gran Kanarialla ja kuulin uskomattoman selviytymistarinan suoraan häneltä. Siitä syntyi juttu "Kuparikarvan varassa" Vene-lehteen4/2015.

 
Kuvat: Timo Timosen albumi.
 


s. 211 Pallon ympäri
Sivulla 212–213 oleva Pekka Kärkkäisen lista suomalaisista pallonkiertäjistä on päivitetty Vene-lehden verkkosivulle 9.11.2016. Listalla on nyt 66 venettä.

s. 226 Kirjallisuutta ja lähteitä
Heli ja Heikki Ervi: Maailman ympäri vastatuuleen. Tammi 1987.


1 kommentti:

  1. Moi.
    Tilaan yhden kappaleen "Matkapurjehtijan opas"-kirjaa.
    Jouni Vartiainen
    Tulliportinkatu 24 B 18
    70100 Kuopio
    044-7939641
    moykky@outlook.com

    VastaaPoista